Emne
Podcast

Hvorfor skal en IT-chef afbryde strømmen i sin organisation? Hvordan kan terrorangrebet 9/11 forstås ud fra en meningsskabelsesmodel? Hvad er forskellen på ’simpel’, ’kompliceret’, ’kompleks’ og ’kaotisk’? Kan man beskytte sin organisation for meget?

Og hvad har alle disse spørgsmål overhovedet med hinanden at gøre? Det får du at vide i denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken.

I denne måneds podcast har vi allieret os med Danmarks eneste katastrofehistoriker og ekspert i krisehåndtering og -ledelse, Rasmus Dahlberg, for at forsøge at nærme os svar på tre interessante spørgsmål - nemlig: Hvad er en krise? Hvordan kan vi blive bedre til at forstå de kriser, vi havner i, og handle på en reflekteret måde? Og hvad kan vi som medarbejder eller leder lære af kriser og katastrofer i en almindelig organisatorisk hverdag eller kritisk situation?

For at svare på spørgsmålet om hvordan vi kan blive bedre til at forstå og håndtere kriser, introducerer Rasmus én af sine favoritmodeller, nemlig meningsdannelses-modellen Cynefin, udviklet af Dave Snowden. Modellen skal forstås som en ramme, vi kan vælge at opfatte verden ud fra og skabe mening i, når der er flere veje at gå og mange tolkninger af dét, vi står midt i.

Cynefin betyder på walisisk ”et sted med mange tilhørsforhold”, og modellen belyser blandt andet, hvordan man kan håndtere en kaotisk situation - et kaotisk system - hvor de mange elementer alle har forskellige tilhørsforhold, konstant er i foranderlig bevægelse og dermed ikke kan forstås til fulde.

Spænd selen og lyt med på en katastrofal podcast.

Spørg os om noget

Am 3