De vilde problemer hober sig op i samfundet. Mange storslåede planer, projekter og politikker kommer aldrig i mål. Få her værktøjskassen, der tackler de vilde problemer.
I Danmark bryster vi os af et velordnet velfærdssamfund. Vi har løst de fleste tamme problemer – anlagt veje, bygget skoler og behandlet borgerne på sygehusene. Men i dag står vi tilbage med de vilde problemer, som er sværere at tage hånd om. Hvordan styrker vi folkesundheden, skaffer flere medarbejdere til et presset arbejdsmarked, løfter socialt udsatte, forbedrer læring for de svageste i folkeskolen, imødegår unges mistrivsel, begrænser kriminaliteten og sætter ind mod klimakrisen?
I Vilde problemer ser 23 forskere og praktikere de vilde problemer i øjnene. De fylder værktøjskassen med nye data, lærerige cases og praktiske redskaber, så vi bliver bedre til at løse tidens mest presserende problemer.
Bogen er redigeret af Sigge Winther Nielsen, der er direktør for tænketanken INVI – Institut for vilde problemer. Han har udgivet flere bøger og videnskabelige artikler om moderne politik og står bag den anmelderroste Entreprenørstaten (2021), som denne bog bygger videre på.
Vores skrivende kollega og partner Dorte Bukdahl er medforfatter til bogen og har bidraget med kapitel 2: ”Løs de vilde problemer lokalt”.
Hendes pointe er, at vilde problemer er karakteriseret ved at være uforudsigelige, og blot fordi noget virker i én sammenhæng, så er det ikke sikkert, at det virker i en anden. Derfor er man nødt til at arbejde med udgangspunkt i den lokale organisatoriske kontekst og i mødet med den enkelte borger.
Dorte arbejder særligt med at rådgive kommuner, stat og civilsamfund om helhedsorienterede indsatser og om entreprenante måder at tackle vilde problemer.