Emne
Podcast

Tør vi drømme om et sammenhængende sundhedsvæsen på tværs af kommuner, regioner og almen praksis?

 

Der er store udfordringer på sundhedsområdet. Vi mangler hænder til at tage os af patienterne på hospitalerne og af de ældre i kommunen. Vi ser ind i en fremtid, hvor andelen af ældre vil stige, og der vil være flere borgere med komplekse sygdomsforløb. Måske er vi nødt til at gøre noget radikalt anderledes, end vi har gjort før? Og måske er et mere sammenhængende sundhedsvæsen en del af løsningen?

I dette afsnit af Ledelsesalmanakken taler partner i Mobilize Dorte Bukdahl med gæsterne Per Okkels, selvstændig konsulent og tidligere departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet og Rolf Dalsgaard Johansen, direktør for Social & Sundhed i Haderslev Kommune. 

Vi drøfter både ud fra et kommunalt- og regionalt perspektiv, hvordan udfordringen kan mærkes lige nu. Og hvordan begge parter må tage et ansvar på sig. Måske er der også behov for helt at nytænke almen praksis, så de får et større ansvar for forebyggelse og for koordinering i sundhedssektoren? Radikale og mindre radikale veje til mere sammenhæng kommer på bordet. 

Frisættelse er måske en del af løsningen – fx ved afbureaukratisering og ved at frisætte frontpersonalet i ældresektoren med selvstyrende teams. Samtidigt er der også behov for central styring, hvis vi skal evne at skalere ny innovation – selvom det vil begrænse det kommunale og regionale selvstyre. 

”Vi er ude i noget, som ligger langt ud over, hvad vi kan løse bare ved at dreje på små tandhjul – vi står i noget, der kan minde om den perfekte storm”, siger Rolf Dalsgaard Johansen. Og Per Okkels tilføjer: ”Det kan ikke lade sig gøre med de sædvanlige måder at gøre tingene på”.

Lyt med når vi taler om sammenhæng i sundhedsvæsnet! 


Rigtig god lyttelyst! 

Hør podcasten her

Hør også podcastserien om sundhedsklynger

Coffee 3 Hør podcastserien her

Læs også artiklen om hvordan vi lykkes med sundhedsklyngerne

Billede1 Læs artiklen her