Områdelederen Karina har udarbejdet en ambitiøs strategi. Men hvordan sikrer hun sig, at hendes strategi når hele vejen ud til pædagogen René og de børn, han arbejder med? Ambitiøse strategier udfordres desværre ofte af ”den virkelige verden”.
”Hvis ikke du kan sætte en meningsfuld retning for jeres organisation, skal du ikke være leder,” skriver ledelseskommissionen i deres anbefalinger fra 2018. Samtidig peger flere forskellige studier på, at fire ud af fem strategier ikke eksekveres efter hensigten. Det er en trist succesrate, og det indikerer, at vi i den offentlige sektor foretager store strategiske indsatser med alt for lille udbytte.
Her er 10 spørgsmål I skal kunne svare på, når I skal realisere jeres nye strategi.
1. Lever strategien efter 1. januar?
De fleste er optaget af, hvordan strategien implementeres d. 1. januar. Men du bør i stedet bruge krudtet på alt det, der sker fra d. 2. januar til d. 31. december. Det er i dagligdagen, at strategien skal leve – hvis der altså er liv i den. Vær derfor opmærksom på, hvad der sker i dagligdagen.
Tag fx Karina, der er områdeleder for tre daginstitutioner. I deres strategi står der blandt andet, at de ønsker at alle børn skal deltage i stimulerende læringsmiljøer. Hun har meldt strategien ud på et stort fællesmøde med alle medarbejderne, og det er en god start. Men herefter er det vigtigt, at Karina – trods travlhed med tre institutioner – bevæger sig ud i hverdagen hos medarbejderne for at tale strategien ind i dagligdagen og dagligdagen ind i strategien. Hun kan fx tale med pædagog René om, hvilke aktiviteter de laver, som tager udgangspunkt i at stimulere børnenes læringsmiljøer.
2. Gør I op med vanetænkning?
Organisationer udvikler hele tiden kulturer, mønstre og rutiner, som de antager, ikke kan være anderledes. Men det kan de. En MUS-samtale behøver ikke at være et halvanden times møde på et kontor med et 7-siders spørgeskema. Det kan også være en spadseretur med kun tre eksistentielle spørgsmål.
Sådan er det også med strategi. Er jeres gamle strategi et 12-siders dokument med fire pejlemærker udviklet af topledelsen? Måske kan jeres næste strategi i stedet være en strategisk fortælling udviklet med bred deltagelse af både interne medarbejdere og med inddragelse af omgivelserne.
3. Lever strategien allerede i jeres organisation?
Nye strategier er som regel ikke faldet ned fra månen. Ofte er strategiens elementer udviklet over tid som små eksperimenter forskellige steder i eller uden for organisationen. Derfor handler realiseringen af strategien måske om at fremhæve, tydeliggøre eller justere noget, der allerede er i gang. I Karinas tilfælde betyder det, at strategien ikke nødvendigvis handler om at introducere helt nye tiltag, men om at medarbejdere i en afdeling allerede har erfaringer og ideer til fx forældreinvolvering, der enten passer til strategien eller bliver en del af strategien.
4. Er I tydelige omkring hensigten?
Beslut jer i ledelsen for, hvad det er, der er det vigtigste med strategien, og formidl det. Tal med hinanden i organisationen om, hvordan I opfatter strategien, og hvad den skal kunne. Forfald ikke til detaljer om indhold, men sæt ord på hensigten. Hvis hensigten er forstået og fælles, så er det lettere at gøre noget intelligent sammen.
5. Har I fokus på at oversætte strategien?
For at strategierne giver mening lokalt, skal de oversættes ude i organisationen. Det er ikke nok at oversætte strategien fra centralt hold, men I skal gøre det muligt, at den kan oversættes lokalt. Det kræver tid, relationer, meningsfuld indpakning og lokale oversættere. I skal derfor være gode til at identificere de lokale oversættere, der skal involveres.
Lokale oversættere kan både være formelle og uformelle autoriteter. Involvér dem i arbejdet med at oversætte og realisere strategien. Som områdeleder skal Karina gøre strategien mulig at oversætte ud i de tre institutioner, hun er leder for. Lokale ledere er selvfølgelig vigtige, men det kan også være bestemte medarbejdere, der skal involveres i oversættelsesarbejdet – og det kræver, at de bliver klædt på til det: At de kender baggrunden, hensigten og dilemmaerne.